House of Hippo Blog

OSB, het meest veelzijdige stukje plaat

Gek eigenlijk, dat een zo’n charmant stuk plaatmateriaal bedoeld is als ruwbouwmateriaal. Het wordt veel gebruikt als ondervloer maar ook als wandplaten voor hout- en skeletbouw. Soms zijn de platen voorzien van tong en groef. Het is heel herkenbaar aan de grove houtsnippers die met watervaste lijm tot platen van 3mm tot 22mm dik worden geperst.

Het is die grove structuur die OSB voor mij zo charmant maakt. Bovendien is het zeer betaalbaar, zeer sterk en door zijn watervaste eigenschappen kan het zo’n beetje overal in huis worden toegepast. In ons huis gebruik ik het onder meer in de keuken waar ik het als frontjes heb toegepast, heel donker afgelakt. Super resultaat, vooral in combinatie met het betonstuc.

In de keuken gebruik ik donkerbruin gelakt OSB (Histor Pure Lush Grey) voor de kastfrontjes.

Design'y

Ook architecten gebruiken het materiaal steeds vaker als eindafwerking in het interieur. Niet gek, want OSB past het in de meest uiteenlopende stijlen. Boho, scandi, landelijk, industrieel, maximalistish of minimalistisch – OSB is een heuse interieur kameleon. Op mijn Pinterest heb ik inmiddels honderden OSB pins verzameld en er komen er nog altijd meer bij. Neem ‘s een kijkje, je doet er vast leuke ideeën op!

Neem bijvoorbeeld deze super-strakke open-plan woonruimte. OSB is hier toegepast als afwerking van een enorm zwart gelakt object dat zowel de keuken, als de trap naar de vide herbergt. Het levert een fraai beeld op in contrast met het strak wit gestucte interieur.

Dat OSB het goed doet in de keuken, laat ook deze architect zien. Hier is het materiaal blank gelakt waarbij de grepen in de frontjes zijn ingefreesd. Eeem mooi detail, vind ik zelf, en ik heb ook even overwogen om het bij onze keuken zo te doen maar ik heb er het gereedschap niet voor.

Het smoelt lekker

OSB doet het ook heel goed als meubelplaat. Zelf heb ik er eerder een heel kantoor mee ingericht. Op mijn Pinterest staan legio voorbeelden, bijvoorbeeld dit coole ladenblok of die stoel.

Babs